Älä tee nuotiota Patterimäelle

Laiton nuotiopaikka Patterimäellä
Nuotion tekeminen Patterimäelle ei ole sallittua. Kuvaaja: Sanna Saari-Salomeri

Annetaan myös kelopuiden ja linnoitusrakennelmien olla rauhassa. 

Kesäiltaa on mitä ihaninta viettää luonnossa – hyvässä seurassa tai omassa rauhassaan. Nuotion tekeminen ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan vaatii aina maanomistajan luvan. Helsingissä tulenteko on sallittua ainoastaan sille tarkoitetuissa keittokatoksissa.

Patterimäellä tulenteko on aina kiellettyä. Kuvan nuotiopaikka sijaitsee Patterimäellä ja kertoo monesta ajattelemattomasta teosta: 

  • Kaupunkiluontoon ja Helsingin puistoihin ei ylipäätään saa tehdä nuotioita.  
  • Nuotiota ja nuotiopaikan istuinpenkkiä varten on kaadettu kelopuu. Puita – myöskään keloja – ei saa kaataa eikä muutoin vahingoittaa.
  • Vaikuttaa siltä, että nuotiopaikan rakentamiseen on käytetty linnoitusrakennelmasta irrotettuja kiviä. Patterimäen linnoitusrakennelmat ovat muinaismuistolailla suojeltuja, eikä niitä saa vahingoittaa.

Mitä teen, jos näen laittoman nuotion Patterimäellä tai muualla kaupunkiluonnossa?

Voit mennä kertomaan ihmisille nuotion ääressä, että nuotion pitäminen tällä paikalla ei ole sallittua. Jos tämä ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta, voit ilmoittaa asiasta poliisille soittamalla numeroon 112. Ilmoittaminen on tärkeää, jotta vältytään ruohikko- ja metsäpalon vaaralta.

Laittomista tulisijoista tai ilkivallan jäljistä kannattaa ilmoittaa myös Helsingin kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.  

Saako Helsingin kaupunkiluonnossa grillata tai laittaa ruokaa retkikeittimellä?

Helsingin puistoissa saa grillata ja valmistaa ruokaa retkikeittimellä seuraavia pelisääntöjä noudattaen:  

  • Kaupungin omaisuutta ei saa vahingoittaa eikä ympäristöä roskata. 
  • Kertakäyttögrilliä ei saa käyttää metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana.  
  • Grillin tulee sijaita palamattomalla, kovalla pinnalla, kuten hiekalla. Se ei saa olla nurmikolla. Tämä koskee myös jalallisia grillejä. Näin siksi, että jopa pallogrilli säteilee lämpöä alas ja nurmikko kuivuu grillin alta. 
  • Roskikseen ei saa laittaa kuumaa jätettä. Roskis vahingoittuu kuumuudesta, ja esimerkiksi syväsäiliöiden sisäosien uusiminen on hyvin kallista.

Kaupungin luonnonsuojelualueilla ja Suomenlinnassa grillaus on kielletty. Patterimäen laelle on suunnitteilla luonnonsuojelualue. 

Kuvan nuotiopaikasta on ilmoitettu Helsingin kaupunkiympäristön asiakaspalveluun ja Museovirastolle. Kuva on otettu 6.6.2021.

Lue lisää: