Kaupungin parhaat paikat: Pajamäen-Talin luonto

Patterimäen kallioinen laki
Pajamäen Patterimäki on arvokas ketoniitty- ja linnoitusalue. Kuva: Janne Salomeri

Uusi verkkosivusto kertoo Pajamäen-Talin luonnosta ja kulttuurimaisemista. Opastetut reitit kutsuvat kävelylle kaupunkiluontoon.  

Liito-orava, meritaimen, rusakko, kettu; mustarastas, lehtopöllö, kanahaukka; ahokissankäpälä, mäkikuisma, kevättähtimö. Pajamäen lähiluonto on vertaansa vailla. Nyt se on päässyt Helsingin muiden merkittävien luontokohteiden joukkoon citynature-sivustolle: Pajamäki-Tali, vehreä luontolähiö

Citynature-sivustolla kerrotaan kattavasti Pajamäen-Talin alueen luonnosta ja historiasta. Kokonaisuuteen kuuluu kaksi kävely- tai pyöräilyreittiä: Patterimäen luontopolku sekä Mätäjoen ja Talinpuutarhan kierros. Patterimäen luontopolun alkupiste on Patterimäen juna-aseman puoleisella juurella. Mätäjoen ja Talinpuutarhan kierros alkaa puolestaan Strömbergin puistosta vesiputouksen luota. Reittien lähtöpisteistä löytyy opastaulut sekä ohje, miten reitteihin voi tutustua myös mobiilisovelluksen avulla.

Verkkosivusto ja luontoreitit ovat tulosta Pajamäki-seuran ideoimasta OmaStadi-hankkeesta “Kaupungin parhaat paikat: Löydä, ihastu ja kerro kaverille!” Sen toteutti Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut yhteistyössä Pajamäki-seuran kanssa. Pajamäki-seurasta työhön on osallistunut erityisesti hallituksen jäsen, luonto-opas Daniel Csorba, joka tuntee Pajamäen luonnon kuin omat taskunsa.

– Pajamäki oli rakennettu Talin kartanoon vanhaan metsään. Vaikka 70-luvulla kaupunki kaatoi melkein kaikki vanhat ja suuret puut, viimeisen 50 vuoden ajan alueen luonto on saanut kehittyä rauhassa. Silloinen nuori puusto (ja kymmenet nyt yli 150-200v vanhat siemenpuut) kasvoi hienosti. Viime vuosina jopa indikaattorilajit kuten uhanalainen liito-orava ovat palanneet Pajamäen metsiin pitkän tauon jälkeen, Daniel kertoo ja jatkaa: 

Pajamäestä ja sen ympäristöstä löytyy lukuisia eri luontotyyppejä, muun muassa  jalopuulehto, kallioketo ja lähde. Tiesitkö, että Patterimäki on Vuosaaren Mustavuoren rinnalla Helsingin viimeinen arvokas ketokasvillisuuskohde?

Muut Citynature-sivustolla esitellyt Helsingin upeat luontokohteet ovat Harakka, Kallahdenniemi, Keskuspuisto, Lauttasaari, Mustavuori,  Pihlajasaari, Seurasaari, Uutela, Vallisaari, Vanhankaupunginlahti ja Vasikkasaari. Sivustolla voit tutustua myös Tallinnan kaupunkiluontoon

Lähiluonto on tärkeä osa Pajamäen asukkaiden hyvää elämää: luonnossa liikutaan, leikitään ja palaudutaan arjen kiireistä. Luonnon halutaan säilyvän ja sitä ollaan valmiita myös puolustamaan. Poikkeusaikoina lähiluonnon merkitys on korostunut entisestään. 

Pajamäki-seura kiittää Oma Stadi -hanketta ja Helsingin kaupungin luonto- ja ympäristöpalveluita. Samalla kutsumme kaikki kaupunkilaiset retkelle Pajamäen-Talin luontoon!

Lue lisää:
Citynature.eu: Pajamäki-Tali
Tärkeä lähiluontomme. Kysely lähiluonnon merkityksestä pajamäkeläisille ja pajamäenmielisille  
Iltakävelyllä Pajamäessä: Mikko “Peltsi” Peltola
Liito-oravat Pajamäessä

Pajamäen ja lähialueiden luonnosta kerrotaan myös näillä verkkosivustoilla:
Kotimetsät.fi: Pajamäen metsä (Talin pohjoinen metsä)
Vihreät sylit: Patterimäki
Talin luontoikkuna